fbpx

Wat alle salesmensen moeten weten over het woord: “WANT”

Match-day Academy

Match-day Academy

Een bekend principe van menselijk gedrag is dat het ons eerder lukt een ander aan een verzoek te laten voldoen als we daarvoor een reden geven. Mensen vinden het gewoon prettig ergens een reden voor te hebben…

Ellen Langer toonde dit op een leuke manier aan door destijds onderzoek (Langer, Blank &Chanowitz) te doen in een bibliotheek waar mensen in de rij stonden voor het kopieerapparaat:

“Neem me niet kwalijk, ik heb maar vijf bladzijden, mag ik die even kopiëren? Want ik heb haast.”


94% van de mensen die dit verzoek met een reden kregen, lieten haar voorgaan. Nu deed ze hetzelfde verzoek zonder reden:

“Neem me niet kwalijk, ik heb maar vijf bladzijden, mag ik het kopieerapparaat even gebruiken?”


Nu liet maar 60% van de mensen Langer voor gaan. Op het eerste gezicht leek het verschil te zitten in de woorden “want ik heb haast”. Maar nader onderzoek van Langer toonde aan dat dit niet het geval was.

Niet de hele reeks, maar alleen het woordje want bleek het verschil te bepalen. Langer deed het onderzoek namelijk nogmaals, maar nu alleen met het woordje want zonder daarachter iets nieuws toe te voegen:

“Neem me niet kwalijk, ik heb maar vijf bladzijden, mag ik die even kopiëren? Want ik moet even een paar kopieën maken.”

Het resultaat?

93% van de mensen lieten Langer voorgaan! Zonder dat er dus een echte reden of nieuwe informatie was gegeven om die toegefelijkheid te rechtvaardigen.

In welke salessituaties maak jij gebruik van dit principe? Want ik ben erg benieuwd naar je reactie 😄?

Wil je het blog delen?

Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on facebook
Deel op Facebook
Share on whatsapp
Deel op WhatsApp

Bel ons

Wij zijn bereikbaar tussen 08:00 en 17:30. Heb je vragen of wil je meer weten? Bel gerust! op 033 - 303 4970

Mail ons

Heb je vragen over het blog of heb je andere vragen? Stuur ons een mailtje naar: rubenvantwillert@match-day.nl

Bezoek ons

Ons hoofdkantoor staat op de Broerswetering 10A in Bunschoten Spakenburg.

Match-day Academy

Andere blogs

5 STAPPEN DIE GEGARANDEERD LEIDEN TOT EEN INHOUDELIJK GESPREK

Hoe zorg jij ervoor dat je in de eerste krappe halve minuut het vertrouwen wint van je prospect? Het is voor veel accountmanagers, ZZP’ers en ondernemers in het begin enorm lastig om in gesprek te komen met prospects. Maak je geen zorgen. Je beschikt NOG niet over de methodes die jou helpen om het perfecte gesprek te

sales

Laat je sales exploderen door 6 op wetenschap gebaseerde methodes te gebruiken! (Deel 1)

Wist je dat 63% van de sales mensen potentiële klanten wegjaagt in plaats van ze binnenhaalt? Nee wij ook niet. Toch is het best logisch als we kijken naar het schokkende feit dat het overgrote deel van de verkopers niet weet hoe het aankoopproces van hun kopers eruitziet. Sterker nog, hoe kan je potentiële klanten begeleiden in het kopen van jouw product of